ads nuffnang

Monday, August 6, 2012

home made pizza ~ ala ala pizza hut



hari ni kami berbuka puasa dengan home made pizza.. aku wat 2 jenis flavour coz azfar & arissa x makan pedas, aku & hubby jer yg makan pedas.. so terpaksalah buat 2 version.

nk resepinya....

utk doh:

500 g tepung gandum
1 paket yeast mauripan
1 s/k gula
1 s/k garam
1 s/b majerin
1 cawan air suam
1/2 cawan minyak
1 1/2 s/b madu

cara:
1. larutkan yeast dalam sedikit air suam bersama dengan garam & gula.
2. masukkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan dan gaul rata semua bahan sehingga betul2 lembut
3. tudungkan adunan dengan kain lembab sehingga adunan naik 2 x ganda ( lebih kurang 1 jam)
4. tumbukkan adunan ( utk buang anginnya) dan bahagikan adunan kpd beberapa biji ( saya wat dlm 6 biji.
5. bulatkan adunan danleperkan mengikut saiz yg dikehendaki
6. biarkan adunan seketika (lebih kurang 15 minit) supya adunan naik sedikit &bakar dalam oven yg telah dipanaskan 180 C selama 10 minit.
7. keluarkan dan taburkan bahan inti yg disdiakan.. ikut pilihan sendiri
8. bakar lagi sehingga nmpak keju mozzarella cair. ( lebih kurang 10~ 15 minit)

inti pizza

bahan
500 g daging kisar (saya guna jenama ramly)
2biji bawang besar (bwg holland warna kuning)(1 biji utk tumis 1biji utk topping)
1 biji capsicum
3 keping nanas
1 cawan cendawan butang
2 biji tomato
100 gm parytan keju mozzarella
1s/b minyak
1 cawan sos tomato
1 s/k serbuk oregano
garam
1 tin sos tomato puri
4 ketul sosej

cara
1. potong dadu semua bahan
2. tumis bawang besar hingga layu
3. masukkan daging kisar dan tambahkan garam, serbuk oregano, sos tomato & sos cili.
4. kacau sehingga daging masak.

cara letakkan topping atas doh pizza.
1. ambil doh yg dibakar tadi.
2. isikan sos tomato puri @ sos cili @ sos tomato ( ikut suka klau x nk pedas isi thousad island sos pun boleh
3. letakkan mozzarella cheese dan kemudian daging yg dimasak tadi
4. ratakan inti atas doh.
5.aturkan tomato, capsicum,cendawan, nanas, bawang besar dan lapis sekali lagi dengan mozzarella cheese ( utk nmpak mcm bergetah)
6. bakar hingga masak dalam suhu 180 C selama lebih kurang 15 minit.
7. hidangkan dengan sos kegemaran.


inti utk anak2 yg x suka pedas

just tukar base sos dengan thousand island @ mayonis sos
saya x letak daging tapi saya tukar dengan tuna, craB meat, nenas, bawang besar,
cendawan, tomato, sosej.

2 comments:

zam said...

sedapnya nmpk..! terliur plak

mummy azfar said...

zam: klau terliur kene wat tu.... hehehehe...

Related Posts with Thumbnails