untuk gambar yang seterusnya adalah yang terdapat di Pasar Tamu bersebelahan dengan PAsar Utama...
Yang ini pula adalah 1 peralatan yang digunakan untuk menyabut hari Gawai... mulanya aku ingat ianya adalah ketupat mini.. tetapi setelah ditanya dengan penjual di situ dia menyatakan ianya adalah untuk adat hari Gawai....
ni plak adalah belacan yang di bungkus cantik sekali... harganya untuk 1 peket ni ( 5 pcs) adalah RM 10.00. & ada juga yang dibungkus besar.... x ingat berapa harganya...
kenal x apa yang ada dalam bakul tu??? nk tengok lebih dekat sila tgk gambar yang seterusnya..

Ha ni la rupanya kalau dilihat dari dekat.... namanya ulat mulung @ ulat sagu... di jual dengan harga RM10 1 bakul... cara masak dh tak berapa ingat cuma yg ingat dia kata goreng pun sodap... Di Sarawak memang terkenal dengan ulat mulung ni....

ok ni plak adalah ikan bilis dan udang kering... harganya boleh tahan murah juga la... aku membeli udang kering & kakak aku membeli ikan bilis & udang kering...
yang ni aku tak ingat nk panggil apa tapi kalu x silap tandan @ empulur kepada Nanas... klau kat tpt kita buang jer tapi kat cni boleh wat jual... 1 batang harganya RM2.00 biasanya dimasak dengan cara goreng cam buat sayur goreng.. katanya lah...

haaa.. ni plak nanas Sarawak yang memang popular dan manis bersari... klau kat sni RM 1 dan keatas untuk 1 biji tp kat sana 1 longgok RM2.00 jer.... murahkan... kalu ikutkan hati nk beli tapi memikirkan aku ni mak buyung terpaksalah batalkan niat.... sabo.... sabo.....


Sarawak juga terkenal dengan makanan yang dibakar seperti ayam kat sana orang panggil manok.... so beginilah rupanya ayam yang di bakar... terutama kepak,hati, mempedal & buntut ayam... sedap ooo.... rasanya memang jauh beza dengan yang kita makan kat cni.... x tau nk describekan macam mana....

setelah penat membeli belah ... kami berehat seketika sambil menjamu mata di tepi sungai dan melihat bot2 yang ada di situ.....
sempat berposing... walaupun malas nk posing... tp pk2 nnti xder lak kenangan kat Bintulu ni... FYI... masa pregnant cukup malas nk ambil gambo... x tau la kenapa... kalu x aku lah org pertama yg nk ambil gambo...
Ha ni la rupanya kalau dilihat dari dekat.... namanya ulat mulung @ ulat sagu... di jual dengan harga RM10 1 bakul... cara masak dh tak berapa ingat cuma yg ingat dia kata goreng pun sodap... Di Sarawak memang terkenal dengan ulat mulung ni....
ok ni plak adalah ikan bilis dan udang kering... harganya boleh tahan murah juga la... aku membeli udang kering & kakak aku membeli ikan bilis & udang kering...
haaa.. ni plak nanas Sarawak yang memang popular dan manis bersari... klau kat sni RM 1 dan keatas untuk 1 biji tp kat sana 1 longgok RM2.00 jer.... murahkan... kalu ikutkan hati nk beli tapi memikirkan aku ni mak buyung terpaksalah batalkan niat.... sabo.... sabo.....
Sarawak juga terkenal dengan makanan yang dibakar seperti ayam kat sana orang panggil manok.... so beginilah rupanya ayam yang di bakar... terutama kepak,hati, mempedal & buntut ayam... sedap ooo.... rasanya memang jauh beza dengan yang kita makan kat cni.... x tau nk describekan macam mana....
setelah penat membeli belah ... kami berehat seketika sambil menjamu mata di tepi sungai dan melihat bot2 yang ada di situ.....
No comments:
Post a Comment